甚麼是教會?

分享此BTTB

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

#BTTB 之甚麼是教會?🏡
.
成日聽人講「返教會」,究竟咩係教會?最近冇得多過四個人聚集喎,咁仲「有冇教會」?
.
「奉 神旨意,蒙召作耶穌基督使徒的保羅,同兄弟所提尼,寫信給在哥林多 神的教會,就是在基督耶穌裡成聖、蒙召作聖徒的,以及所有在各處求告我主耶穌基督之名的人。基督是他們的主,也是我們的主。」(哥林多前書 1:1-2)
.
💙 1. 是成聖、蒙召作聖徒的
呢節聖經提到教會就係成聖、蒙召作聖徒的。可能聽到「教會」呢個字既時候,好多人都會諗到一個地方,或者一座建築物,但其實教會係清楚信主、跟從主既基督徒。另外,係聖經入面,「教會」一詞既希臘文係「神呼召出來的會眾」,直接講到教會就係一班信主既人。
.
「因為無論在哪裏,有兩三個人奉我的名聚會,那裏就有我在他們中間。」(馬太福音 18:20)
.
即使冇左一座用黎聚會既建築物,仍然有教會,基督徒都仍然可以有聚會。只要兩三個人奉主耶穌既名走埋一齊,都係教會既聚會黎架。主耶穌親自話:無論係邊到既聚會,佢都會特別同在、祝福。
.
「……這家就是永生神的教會、真理的柱石和根基。」(提摩太前書 3:15)
「凡接待他的,就是信他名的人,他就賜他們權柄,作神的兒女。」(約翰福音 1:12)
.
💙 2. 是神的家
另外,教會係神既家,一個屋企最重要係屋企人,而呢個屋企入面有神同弟兄姊妹,所以一個人並唔能夠叫做教會。聖經話,凡信主得救的人就係從神生,係神的兒女。所以信主的人就係弟兄姊妹。人的家有血緣關係,而教會中的弟兄姊妹就有屬靈的關係,所以「弟兄姊妹」不單係一個稱呼,亦都唔係比喻,而係聖經寫既真相。

一個團體同一個家有咩唔同?
🧡 家的每一個成員彼此有最深愛嘅關係,而唔係單單朋友/會友。
💛 每一個屋企人都係最重要同埋最寶貴,一個都不能少。
🧡 一家人最愛對方,愛每一個,最想嘅就係對方幸福同快樂。
.
屋企人就係要見架!我地真係一家人,所以我地會從心底好想見對方。即使最近未必可以係聚會地方面對面見到大家,但我地仲可以係網上聚會,好似平時一樣有相聚、相交、小組生活、,仍然可以彼此關心、彼此相愛、為對方禱告,繼續活出神寶貴的話、我們的身份。

#教會 #教會生活 #其實小編唔會講返教會 #我會講返聚會 #跟我講一次 #係返聚會

更多

這家陪伴我成長(卓軒)

從小我在教會裡成長,在神家享受充滿愛的表達。當我日漸長大,再回望以往一直在神家裡成長的路程時,就越發現自己身邊一直有許多弟兄姊妹的關心和愛。

一次次的挽回,祂心從沒忘記我(善鈺)

中一的時候,我已經認識主耶穌。在信主的路上,我都很乖巧,我會聽姐姐的話,出席聚會、親近主小組。但直到中五,我便沒有再返聚會,因為我覺得聚會很悶,我沒有享受,聚會中我多數在打瞌睡。那時候,我想在世界找到滿足自己的事物,所以我決定︰要世界,不要主。